‘Bergen koekjes betekenen ook bergen ingrediënten. Alles wordt ruw ingekocht. Aan E-nummers doen ze hier niet. Kwestie van eergevoel.’ ‘Marrakech, dat is Jemaa el-Fna’, luidt een bekend gezegde. En inderdaad: zonder een bezoek aan het plein leer je de stad niet kennen. Zijn hart klopt daar, op het ritme van de trommels van levenskunstenaars: muzikanten, theatermakers, slangenbezweerders en travestieten. Er klinkt geschreeuw van restauranthouders die er hun keuken aanprijzen. Uitgaan begint al eeuwenlang hier, elke avond weer. Alle ingrediënten voor je feest Toch is Jemaa el-Fna veel meer dan een vrolijk festijn op een oud plein. Het is een beetje de Moeder van Alle Feesten. Want de Marrakechi die thuis iets te vieren heeft, harkt er makkelijk alle ingrediënten voor zijn feestje bijeen. Hennaparty organiseren voor een aanstaande bruid en haar vriendinnen? De hennaversiersters van het plein zijn profs. De zwart gesluierde Khadija is er eentje. Ze spuit wat losse bloemetjes op de handen van toeristen die niet beter weten, maar bij Marokkaanse dames thuis ligt het echte werk. ‘Uren en uren ben ik bezig met het aanbrengen van fijne patronen op handen en voeten,’ vertelt ze lachend, ‘echt gemakkelijk is mijn clientèle niet.’ Voor de muziek kan een hele groep van Jemaa el-Fna-ingehuurd worden. Of 16 DOMINICUS magazine het nu om een geboorte, besnijdenis of huwelijk gaat, je kiest makkelijk het repertoire. Kwestie van proef-luisteren op het plein. ‘Aan het publiek is makkelijk af te zien welke Arabische en Berbergroepen het beste in de smaak vallen.’ Khadija knikt naar wat vioolspelers en trommelaars uit de Haouz-streek, gehuld in lange witte gewaden. Drommen mannen klappen en stampen enthousiast mee op hun uptempo gezang. ‘Dat wordt dus een stevig prijskaartje.’ Khadija geeft een kohlomrande knipoog: ‘Afdingen moet je wel kunnen.’ Koekjes Geen feest zonder koekjes. Sterker nog, bérgen koekjes. De doorsnee gastvrouw maakt ze het liefst zelf. En niet één variant, maar liefst twee, drie, vier of meer. Gevuld met amandelspijs, met glazuurdip of kartelversiering. Bergen koekjes betekenen ook bergen ingrediënten. Alles wordt ruw ingekocht. Aan E-nummers doen ze hier niet. Kwestie van eergevoel. Het walhalla voor koekjesbaksters ligt, o verrassing, ook bij het plein. In de karavanserai Foundouk Moulay Moustapha om precies te zijn. Te midden van bloem, nootjes, zuidvruchten en chocoladeblokken knoop je er makkelijk een praatje aan met de winkelende > Pagina 15

Pagina 17

Interactieve digi-catalogus, deze boek of onderzoeksrapport is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het converteren naar een digitale publicatie van online publicaties.

Dominicus magazine - voorjaar 2014 Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication