O p het Piazza del Duomo, het hoofdplein van deze romantische stad, vind je al meteen een aantal culturele en kunstzinnige hoogtepunten, zoals de niet te missen kathedraal. Begin 15de eeuw was de Duomo bijna voltooid, maar er ontbrak nog een koepel. Weinig architecten durfden de uitdagende opdracht aan, die luidde: een bouwwerk creëren dat groot genoeg is om de gehele bevolking van Toscane met zijn schaduw te bedekken. Filippo Brunelleschi kwam met de oplossing en realiseerde een enorme koepel. Een technisch wonder dat vandaag de dag nog altijd te bewonderen (en via 463 treden te beklimmen) is. TWEEMAAL DAVID De Galleria dell’Academia even verderop biedt onderdak aan onder meer Donatello’s Judith en Holofernes, Hercules en Cacus van Baccio Bandinelli en de beroemde David van Michelangelo; een van de meest gefotografeerde beelden ter wereld. Op het Piazza della Signoria, het kloppend hart van de stad, vind je een kopie van dit beeld. Rondom deze fraaie kopie zindert het niet alleen van de mensen die dagelijks over het plein lopen, een kopje koffie drinken of een praatje maken, maar liggen ook geweldige historische schatten. Het Palazzo Vecchio herbergt een museum met prachtige werken van Vasari, Michelangelo en – naar het schijnt – Da Vinci. VAN KANTOOR NAAR MUSEUM De Galleria degli Uffizi was ooit bedoeld om kantoren (uffizi) te kunnen huisvesten. In 1581 besloten de De’ Medici’s echter om de kantoren ook te gebruiken als opslagplaats voor hun kunstverzameling. De zalen werden gevuld met onder andere schilderijen, beelden, bibliotheken en juwelen. Nadat de laatste telg van De’ Medici overleed, kwam de hele verzameling in handen van Florence, op voorwaarde dat de werken de stad nooit zouden verlaten. FLORENCE PROEVEN Hoe vaak je Florence ook bezoekt, je zult altijd je handen vol hebben om de schoonheden van de stad te bezichtigen. Neem echter ook voldoende tijd om te genieten van de gastronomische traditie van Toscane in het algemeen en Florence in het bijzonder. Het beroemdste gerecht uit Florence is de bistecca alle fiorentina: een T-bonesteak van rund uit Val di Chiana, op Florentijnse wijze bereid. Proef de bistecca tijdens de lunch bij Mario (Via Rosina 2r). Of probeer hier de ribollita, een soep van witte bonen. Bovendien ligt Florence midden tussen de beroemde chiantiwijngaarden. Om de verschillende wijnen uit het gebied te proeven, kun je het beste een van de vele wijnbarretjes induiken die de stad rijk is. Een aanrader is Vivanda (Via Santa Monica 7r), een wijnbar met louter biologische wijnen. MEER WETEN OVER FLORENCE? In de culinaire reisgids De smaak van Florence staan niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden, de leukste weetjes en onontdekte plekken beschreven, maar ook tips voor de beste culinaire tussenstops. Of je nu een dagje, een midweek of een lang weekend in Florence bent, met deze gids in de hand weet je zeker dat je de cultuur, sfeer en smaak van de stad proeft! ZIN? Je kunt De smaak van Florence nu winnen! We mogen wel 10 exemplaren weggeven. Schrijf je in voor de Dominicus-nieuwsbrief via www.dominicus.info/winnen. Meedoen kan t/m 31 maart 2014. Prijswinnaars ontvangen in april persoonlijk bericht. DOMINICUS magazine 73 Pagina 72

Pagina 74

Heeft u een lesboek, issue of internet tijdschriften? Gebruik Online Touch: drukwerk online uitgeven.

Dominicus magazine - voorjaar 2014 Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication