TEKST: AFKOMSTIG UIT DE REISGIDS ANDALUSIË VAN LINDA O’BRYAN EN HANS ZAGLITSCH, BOWLS & DISHES FOTO’S: THINKSTOCK, BOWLS & DISHES O orspronkelijk ging het om niet meer dan een stukje geitenkaas, chorizo, jámon serrano of een stukje brood dat op een glas sherry of wijn werd geserveerd. De naam tapa is dan ook van dit gebruik afgeleid en betekent letterlijk deksel. De afgelopen decennia is de tapa uitgegroeid tot een volwaardig gerecht, dat ook in grotere porties (ración) wordt geserveerd. De creativiteit van de gewone keuken legt zich ook toe op de tapa: patatas con aioli of een pincho (spies). Stoofschotels, gefrituurde garnalen, vis of inktvis, gevulde eieren, tortilla en verse groenteschotels hebben hun plaats veroverd naast de olijf, ham en schapenkaas. Sevilla In Sevilla wordt jaarlijks een prestigieuze tapawedstrijd gehouden. In deze stad hangen dan ook oorkonden trots aan de wand van horecabedrijven die een prijs in de wacht hebben gesleept met hun culinaire creaties. Tapas worden gegeten aan het eind van de middag en het begin van de avond, ter afsluiting van de werkdag of voorafgaand aan het diner. Zonder veel moeite kun je zelfs een complete maaltijd samenstellen van verschillende tapas. Een typisch en lekker Andalusisch gerecht is gazpacho Andaluz. Het wordt meestal omschreven als een koude soep van gepureerde en gezeefde tomaten, ui, knoflook, paprika en komkommer, olijfolie, wijn en azijn. Gazpacho wordt niet gekookt, maar koud geserveerd, eventueel met croutons. De gazpacho is eigenlijk een voorgerecht, maar staat soms ook op de kaart met tapas. Aardewerk In de streek rondom Cordoba wordt veel aardewerk gemaakt, zowel van rode als van witte rivierklei. Dit gebeurt in vele kleine fabriekjes, waar het werk nog grotendeels met de hand wordt gedaan. Na het bakken van het biscuit, zoals het kale aardewerk zonder verf en glazuur genoemd wordt, wordt dit met de hand in vele kleuren beschilderd en gedecoreerd. Vervolgens wordt het geglazuurde aardewerk nogmaals op hoge temperatuur afgebakken en komen de vrolijk gekleurde schalen en borden uit de oven. Olijfboomgaarden In Spanje groeien meer dan 200 soorten olijven, het gros komt uit de olijvenprovincie bij uitstek: Jaén. De oorsprong van de olijf ligt in het Midden-Oosten, waarvandaan de vrucht ongeveer 5000 jaar geleden naar Griekenland reisde. De Romeinen droegen bij aan de verdere verspreiding van de Olea europea in het Middellandse Zeegebied. Eeuwenlang werden de vruchten geraapt, nadat ze rijp van de bomen vielen. Sinds de 19de eeuw wordt een andere methode gebruikt: olijven worden met stokken van de takken geslagen en opgevangen in een net onder de boom. Deze werkwijze wordt op het landgoed La Amarilla, vlak bij het schitterende plaatsje Ronda, nog steeds aangehouden voor de productie van de biologische olijfolie van LA Organic. Hier staan de olijfbomen ver genoeg uit elkaar om zo veel mogelijk zonlicht te absorberen. De extra vierge olijfolie uit deze boomgaarden is lokaal altijd al beroemd geweest voor zijn uitzonderlijke kwaliteit en heeft ook internationaal diverse prijzen gewonnen. Van olijfhout Als oude olijfbomen hun productiefunctie voor olijven en olijfolie verloren hebben, worden er van het hout meubels en kommen, snijplanken en schaaltjes gemaakt. Door de karakteristieke groei van de olijfboom heeft het hout een heel bijzondere tekening en is deze houtsoort een van de hardste ter wereld. De tapas en hapjes die op deze planken geserveerd worden, krijgen door deze typerende tekening en warme gloed van het hout direct een mediterrane sfeer (en smaken dan nog lekkerder…). Sabrosa comida! Museo de la Cultura del Olivo Zo’n 8 kilometer ten zuidoosten van Baeza, richting Jaén, ligt een leuk museum, waar je alles te weten komt over de productie van olijfolie. Het museum is ondergebracht in een prachtige Spaanse boerderij, de hacienda La Laguna, vlak bij het dorpje Puente del Obispo. Het museum is elke dag geopend tussen 10.30–13.30 uur en 16.30–19.00 uur. In juli en augustus verschuift de middagopeningstijd naar 17.30–20.00 uur. ZELF DE LEKKERSTE EN GEZELLIGSTE TAPASTAFEL CREËREN? >www.bowls-dishes.com SolO handgemaakt aardewerk van Bowls and Dishes Pure Olive Wood olijfhout van Bowls and Dishes >www.laorganic.nl LA Organic, biologische extra vierge olijfolie uit Andalusië >Een tafel vol kleine hapjes, Annie Rigg. Becht, € 9,95 > Of ga naar Andalusië for the real thing. Andalusië, Hans Zaglitsch en Linda O’Bryan. Dominicus, € 19,95 Pagina 18

Pagina 20

Voor clubmagazines, online tijdschriften en weekbladen zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw catalogi.

Dominicus magazine - voorjaar 2015 Lees publicatie 6Home


You need flash player to view this online publication