Reportage Het uiteindelijke doel is Áfangagil, een hut aan de rand van de Fjallabak. Hier ligt een schapenkraal waar iedereen zich verzamelt in de laatste week van september. Kinderen in Reykjavik mogen een dag vrijnemen van school om hier met hun ouders naartoe te gaan. kleine groepjes verder speuren totdat alle schapen gevonden zijn. Het is bijna een heilige drieëenheid van mens, paard en hond die de schapen bijeendrijven en begeleiden naar de lagergelegen gebieden. Het uiteindelijke doel is Áfangagil, een kleine hut aan de rand van de Fjallabak. Hier ligt een schapenkraal waar iedereen zich verzamelt in de laatste week van september. Kinderen in Reykjavik mogen een dag vrijnemen van school om hier met hun ouders naartoe te gaan. Een groot, cirkelvormig complex vormt de plaats waar de schapen naarbinnen worden gedreven. Aan de hand van hun merktekens komen ze bij de juiste eigenaar terecht. Overal staan tractoren met boerenkarren klaar om de schapen terug te voeren naar de boerderij van herkomst. De geslaagde afloop van de zoektocht wordt gevierd met drank en muziek. Een vaste troubadour op deze réttir is Árni Johnsen, een niet geheel onomstreden lokale politicus die hier de plattelandsbevolking een hart onder de riem steekt. Met een ravenpoot als amulet om zijn hals gebonden, brengt hij muzikaal saluut aan degenen die de traditie weer een jaar in stand hebben gehouden. De schapen worden op de boerderijen nog een tijdje op de huisweides te grazen neergezet waarna het onvermijdelijke ogenblik van de uiteindelijke selectie aanbreekt. De meeste lammeren zullen naar de nabijgelegen slachthuizen worden gebracht, in totaal jaarlijks meer dan een half miljoen. Na een hele zomer buiten te hebben doorgebracht in de vrije buitenlucht, zijn de lammeren in een topconditie. Het vlees is dan ook van gourmetkwaliteit, en geliefd in alle topkeukens van Europa en Amerika. De moederschapen en rammen worden als de sneeuw het laagland bereikt in stallen ondergebracht. Hier brengen ze de winter door en zorgen ze voor nieuw nageslacht zodat de eeuwenoude traditie zich in het voorjaar weer voortzet. l 56 DOMINICUS magazine Pagina 55

Pagina 57

Heeft u een whitepaper, onlinepublisher of digi archief? Gebruik Online Touch: publicatie van pdf naar digitaal converteren.

Dominicus magazine - voorjaar 2014 Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication