en tips worden over en weer uitgewisseld. We schrijven alles zo precies mogelijk op, proberen woorden te vinden waarmee we nieuwe smaken kunnen omschrijven en gaan daar thuis mee aan de slag. En dat is best moeilijk – ik zou willen dat mijn tong een beter geheugen had voor smaken. Soms houden we de recepten die we zo verkrijgen authentiek, een andere keer passen we ze aan bij onze manier van koken en bij wat er in de Zweedse supermarkt te koop is. Frituren doen we bijvoorbeeld niet, dus dan moeten we op zoek naar een andere methode.’ WAAROM HEBBEN JULLIE IN GREEN KITCHEN TRAVELS TIPS VOOR REIZEN MET KINDEREN OPGENOMEN? ‘We hielden altijd al veel van reizen en de komst van onze dochter Elsa veranderde daar niets aan. Toen ze zeven maanden oud was, zijn we op wereldreis gegaan. Kriskras over continenten en door tijdzones. Ze vond alles prachtig en keek haar ogen uit. We merkten dat we veel aanspraak kregen op straat. Mensen vroegen ons hoe we dat toch deden met al die babyspullen en dat speelgoed. Maar het is zo eenvoudig! Je moet gewoon je vaste gewoontes loslaten en openstaan voor verandering. Mensen zijn bang om met kinderen te reizen, maar onze boodschap is juist dat kinderen ervan leren en er beter van worden. Als je altijd maar thuis bent, sluipen er routines in. Dat is helemaal niet erg maar het is wel goed die af en toe te doorbreken. Laat je kinderen lokale specialiteiten eten als je op reis bent – val niet terug op het eten dat je thuis ook kiest. Zet ze nieuwe dingen voor, laat ze proeven. Je bent in een nieuwe omgeving en daar hoort ander eten bij. Wij vinden het belangrijk dat Elsa, en straks ook Isac, went aan culturele verschillen en dat ze daarvoor openstaat. Dat mannen in India rokken dragen en dat vrouwen in islamitische landen hun hoofd bedekken.’ WAT IS JE FAVORIETE KEUKEN? ‘Ik denk dat dat de Indiase is; voor vegetariërs een walhalla. Er is zo veel keus in gezonde vegetarische gerechten. Bovendien wordt er weinig zuivel gebruikt en juist veel glutenvrij kikkererwtenmeel. Als je in Europa op die manier kookt, word je al snel als gezondheidsfreak gezien, maar daar is het heel gewoon. De verse kruiden en geuren van de Vietnamese keuken zijn ook een favoriet.’ JULLIE GAAN DE HELE WERELD OVER. BLIJVEN JULLIE IN STOCKHOLM WONEN? ‘Waar we op de lange duur zullen wonen, is moeilijk te zeggen maar we zullen vast naar het Zuiden afzakken, met Kopenhagen als eerste tussenstop. We dromen wel van een oud Italiaans huisje dat we opknappen, waar we een B&B gaan beginnen en onze gasten gezonde vegetarische maaltijden voorzetten. We zijn goed in het realiseren van onze dromen, dus wie weet komt ook deze op een dag uit.’ ■ Passievruchten& avocadosmoothie uit Sri Lanka VOOR TWEE GROTE GLAZEN Avocado en passievrucht – misschien niet de meest voor de hand liggende smaakcombinatie – maken deze smoothie lekker romig en fris. We dronken de smoothie ooit als welkomstdrankje bij een van onze favoriete logeeradressen in Sri Lanka. Sindsdien is de passievrucht een vast ingrediënt bij het maken van onze sappen en smoothies geworden; het geeft je drankjes een frisse en exotische smaak. ½ avocado, pit eruit 3 grote passievruchten, gehalveerd 2 dikke plakken ananas, geschild en in blokjes ½ mango, geschild en vruchtvlees van de pit gesneden 1 sinaasappel, geschild en in partjes 4 ijsblokjes Schep het vruchtvlees van de avocado en de pulp uit de passievruchten in een blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en zet de blender aan tot je een glad drankje hebt. Voeg als dat nodig is wat water toe om te verdunnen. Serveer met een rietje in elk glas. Meteen opdrinken. DOMINICUS magazine 25 Pagina 24

Pagina 26

Voor PDF-en, online onderwijs magazines en brochures zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een online winkel in uw catalogussen.

Dominicus magazine - voorjaar 2015 Lees publicatie 6Home


You need flash player to view this online publication