Wim van Ginkel is mede-eigenaar van Dimsum Reizen, die individuele reizen op maat en bijzondere groepsreizen naar Birma en ander bestemmingen in Azië verzorgen. www.dim-sum.nl op de pagodes van Mrauk U, terwijl de zon ondergaat. Tussen roze en goudgeel kleurende mistflarden doemen ronde pagodes op. Stoffige wegen waarover monniken in rode pijen slenteren, kringelen zich richting de charmante religieuze gebouwen. Ossenkarren bewegen zich langzaam over de weg en passeren daarbij vrouwen met zilverkleurige waterkruiken op hun hoofd, die op weg zijn naar de waterput. Kinderen spelen op de weggetjes, de kuddes vee worden eroverheen geleid, bij bamboehutjes worden vuurtjes gestookt. Anders dan in het bekende Bagan, waar je tegenwoordig met honderden anderen op een stoepa (pagode) naar de zonsondergang zit te kijken, kan ik hier alleen in alle rust genieten. Een ander groot verschil met Bagan is de locatie van de pagodes en tempels van Mrauk U, die liggen te midden van levendige kleine dorpjes. ALLEMAAL ZONDER ELEKTRICITEIT In Birma is zo veel om van te genieten: de natuur, de mensen, de interessantste tempels en pagodes met duizelingwekkende hoeveelheden boeddha’s. Ik geniet het meest van het kijken naar alledaagse activiteiten. Hoe de schapen gehoed worden tussen de tempels en hoe er gekookt wordt. Allemaal zonder elektriciteit. Zo beland ik bij een vrouw in de keuken die me een traditionele Birmese maaltijd met rijst en veel bijgerechtjes voorschotelt, waaronder een typische Zuid-Birmese kip met curry. De kruiden die gebruikt worden zijn niet zo talrijk als in een Indiase curry, maar het gerecht is er niet minder smaakvol om. Daarnaast krijg ik een soepje van waterspinazie, daal (linzensoep) en wat verse kruiden en groentes op een bordje met nga-pi-dipsaus erbij. Met een dankbare lach neem ik de hand van de breed grijnzende kokkin en knijp er even in. CULINAIR STRAND BIJ NGAPALI REISGIDS BIRMA Leon Peterse en Joke Petri Dominicus € 22,95 Mijn reis eindigt op het prachtige palmenstrand van Ngapali in de staat Rakhaing. Op het strand zijn de vissers druk bezig hun netten te herstellen. Naast hen liggen veel blauwe matten waarop vis ligt te drogen. Andere vissers komen binnen met een nieuwe vangst. Jongens sjouwen mandenvol het strand op en de vrouwen keuren de vis. De meisjes maken de manden weer schoon. Ik kijk mijn ogen uit en hoop maar dat dit vissersdorp binnenkort geen plaats hoeft te maken voor luxe strandresorts. Omdat ik graag eet wat de plaatselijke bewoners eten, laat ik me ook in Ngapali weer verwennen. Ditmaal kies ik een viskoekjescurry met een verrukkelijke auberginesalade met zoete rode ui en een zure groene-mangosalade met pepertjes. Met mijn voeten in het warme zand laat ik me de vis goed smaken. Birma smaakt naar meer! ■ 30 DOMINICUS magazine Pagina 29
Pagina 31Voor PDF-en, online relatiemagazines en flyers zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een webwinkel in uw vakbladen.
Dominicus magazine - voorjaar 2015 Lees publicatie 6Home